1. Dutchkeer » 
  2. De Volkskrant » 
  3. De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoord voor 28 mei 2024

De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoord voor 28 mei 2024

Het antwoord van de Volkskrant op het kruiswoordraadsel vindt u vandaag in ons artikel hieronder. Neem je hersenen mee op reis door een doolhof van aanwijzingen en mysterieuze puzzels.

by Lina

Updated May 29, 2024

Advertisement

De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoord voor 28 mei 2024

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Beveiliging Bij Een Spoorwegovergang 4 Letters is AHOB.

Uitleg: "AHOB" staat voor Automatische Halve Overwegbomen, een type beveiliging bij spoorwegovergangen waarbij halve slagbomen automatisch dalen als er een trein nadert.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Tropisch Regenwoud 5 Letters is SELVA.

Uitleg: "Selva" is het Spaanse woord voor tropisch regenwoud, een dichte, vochtige bosregio gelegen in de tropen met een enorme biodiversiteit.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Metalen Mondstuk 3 Letters is BIT.

Uitleg: Een "bit" is een metalen mondstuk dat in de mond van een paard wordt geplaatst om het dier te sturen en controleren tijdens het rijden

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Aardappelgerecht 5 Letters is ROSTI.

Uitleg: "Rösti" is een traditioneel Zwitsers aardappelgerecht gemaakt van geraspte aardappelen die worden gebakken tot een krokante koek.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Italiaans Eiland 4 Letters is ELBA.

Uitleg: "Elba" is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, bekend als de plaats waar Napoleon Bonaparte in 1814 in ballingschap werd gehouden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kierewiet 4 Letters is GAGA.

Uitleg: "Gaga" betekent kierewiet, een informele term voor gek of buiten zinnen, vaak gebruikt om iemand te beschrijven die zich vreemd gedraagt.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Hulpbron 9 Letters is RESSOURCE.

Uitleg: "Ressource" is het Franse woord voor hulpbron, een bron van ondersteuning of een voorraad die kan worden gebruikt voor een bepaald doel, zoals water, geld, of kennis.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Scheerlijn 3 Letters is TUI.

Uitleg: Een "tui" is een type scheerlijn, een koord dat wordt gebruikt om een tent stevig te verankeren door het aan de grond vast te zetten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Met Ingang Van 3 Letters is PER.

Uitleg: "Per" is een voorzetsel dat wordt gebruikt in contexten zoals "met ingang van" om aan te geven vanaf wanneer iets van kracht is, bijvoorbeeld "per 1 januari."

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Voorzetsel 3 Letters is TEN.

Uitleg: "Ten" is een voorzetsel dat gebruikt wordt in combinaties zoals "ten opzichte van," "ten aanzien van," en "ten bate van," om diverse relaties tussen woorden aan te geven.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Middellijn 2 Letters is AS.

Uitleg: Een "as" is de centrale lijn van een object, die het object in symmetrische delen verdeelt. In geometrie en mechanica verwijst het naar een denkbeeldige lijn om een object, zoals een wiel of een cirkel, draait.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Uitgezonderd 7 Letters is BEHALVE.

Uitleg: "Behalve" is een voorzetsel dat wordt gebruikt om een uitzondering aan te geven. Het betekent dat iets of iemand niet wordt meegeteld in een bepaalde context.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Snaak 4 Letters is GUIT.

Uitleg: Een "guit" is een ondeugend of speels kind, een jongen die kattenkwaad uithaalt. Het is een term die vaak liefdevol of speels wordt gebruikt.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Figuur Bij Kunstrijden 4 Letters is AXEL.

Uitleg: De "Axel" is een sprong in het kunstschaatsen waarbij de schaatser van voren afzet, een halve draai in de lucht maakt en op één voet landt. Het is een van de meest herkenbare sprongen in de sport.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Oudnoorse Goden 4 Letters is ASEN.

Uitleg: De "Asen" zijn de groep goden in de Noordse mythologie, waaronder bekende figuren als Odin, Thor en Frigg. Ze wonen in Asgard en spelen een centrale rol in de mythologische verhalen.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Europeaan 4 Letters is POOL.

Uitleg: Een "Pool" is een inwoner van Polen, een land in Centraal-Europa. Het is een term die wordt gebruikt om iemand te identificeren die de Poolse nationaliteit heeft of van Poolse afkomst is.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Deel Van Een As 4 Letters is NAAF.

Uitleg: De "naaf" is het centrale deel van een wiel waar de spaken samenkomen en dat om de as draait. Het is essentieel voor de structuur en het functioneren van het wiel.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Rivier In Rusland 4 Letters is LENA.

Uitleg: De "Lena" is een grote rivier in Siberië, Rusland. Het is een van de langste rivieren ter wereld en stroomt door een uitgestrekt gebied voordat het uitmondt in de Noordelijke IJszee.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Engelse Titel 4 Letters is LORD.

Uitleg: "Lord" is een adellijke titel in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt gebruikt als een eerbetoon aan edellieden en leden van het Britse Hogerhuis (House of Lords).

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Grote Auto 4 Letters is SLEE.

Uitleg: Een "slee" is een informele term voor een grote, vaak luxe auto. Het woord wordt gebruikt om een auto te beschrijven die opvalt door zijn omvang en luxe kenmerken.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Ongeladen 4 Letters is LEEG.

Uitleg: "Leeg" betekent dat iets geen inhoud of lading heeft. In de context van bijvoorbeeld een batterij of een container, geeft "leeg" aan dat er niets meer in zit.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Beroep 7 Letters is TRAINER.

Uitleg: Een "trainer" is iemand wiens beroep het is om anderen te trainen of op te leiden, vaak in een sportieve context, maar het kan ook betrekking hebben op andere gebieden zoals persoonlijke ontwikkeling of beroepsvaardigheden.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Beryllium 2 Letters is BE.

Uitleg: "Be" is het chemische symbool voor beryllium, een element in het periodiek systeem met het atoomnummer 4. Het is een licht en sterk metaal dat in de industrie wordt gebruikt.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Plechtige Gelofte 3 Letters is EED.

Uitleg: Een "eed" is een plechtige gelofte of belofte, vaak afgelegd in een juridische of ceremoniële context, waarbij de spreker plechtig belooft iets te doen of de waarheid te spreken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Bouwland 3 Letters is ENK.

Uitleg: Een "enk" is een stuk landbouwgrond, vaak vruchtbaar en in gebruik voor akkerbouw. Het is een term die in Nederland gebruikt wordt voor bepaalde soorten landbouwgebieden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zwart Agaat 3 Letters is GIT.

Uitleg: "Git" is een soort zwarte agaat, een donkere, halfedelsteen die vaak wordt gebruikt in sieraden en decoraties. Het staat bekend om zijn diepe zwarte kleur en glanzende uitstraling.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Niet Duchtig Meedoend 4 Letters is ONBETUIGD.

Uitleg: "Onbetuigd" betekent niet krachtig of overtuigend deelnemend. Het kan betekenen dat iemand zich op de achtergrond houdt of niet actief betrokken is.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Visbak 4 Letters is KAAR.

Uitleg: Een "kaar" is een bak of mand, vaak gebruikt voor het vervoeren en bewaren van vis. Het is een traditionele term die verwijst naar een container gebruikt in de visserij.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kruisopschrift 4 Letters is INRI.

Uitleg: "INRI" staat voor "Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum" (Jezus van Nazareth, Koning der Joden), wat volgens de Bijbel het opschrift was dat op het kruis van Jezus hing tijdens zijn kruisiging.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Dager 5 Letters is EISER.

Uitleg: Een "eiser" is iemand die een rechtszaak begint of een vordering indient bij een rechtbank. Het is een juridische term die verwijst naar de partij die een klacht of aanklacht indient.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Plantengeslacht 3 Letters is MOS.

Uitleg: "Mos" is een plantengeslacht dat behoort tot de niet-vasculaire planten. Mossen groeien in vochtige omgevingen en vormen vaak groene, tapijtachtige bedekkingen op de grond, bomen of rotsen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zoutmeer 5 Letters is ETANG.

Uitleg: "Etang" is een Frans woord voor een zoutmeer of lagune. Het verwijst naar een ondiep meer, vaak met brak of zout water, dat kan ontstaan door verdamping in een zoute omgeving.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Gedragsstoornis 4 Letters is ADHD.

Uitleg: "ADHD" staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een gedragsstoornis die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Het is een veel voorkomende diagnose bij kinderen en volwassenen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Appel 4 Letters is AAGT.

Uitleg: "Aagt" verwijst naar de "Aagtappel," een oud-Nederlandse term voor een soort appel. Het wordt vaak gebruikt in historische of traditionele contexten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Drinkgelag 5 Letters is ORGIE.

Uitleg: "Orgie" is een term die vaak wordt geassocieerd met uitbundige feestjes waarbij overmatig gedronken wordt en vaak ook losbandig gedrag vertoond wordt.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Reuzenslang 3 Letters is BOA.

Uitleg: "Boa" verwijst naar een reuzenslang, specifiek de Boa constrictor. Deze slang staat bekend om zijn grote omvang en zijn vermogen om zijn prooi te wurgen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vleiend 8 Letters is STRELEND.

Uitleg: "Strelend" betekent iets dat zachtjes en liefdevol aanraakt of iemand op een vleiende manier complimenteert. Het kan betrekking hebben op zowel fysieke aanraking als verbale lof.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Nagerecht 7 Letters is EIERVLA.

Uitleg: "Eiervla" is een nagerecht dat bestaat uit een gladde, romige pudding gemaakt van eieren, melk en suiker. Het is een populair dessert in veel keukens.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kledingstuk 4 Letters is VEST.

Uitleg: Een "vest" is een mouwloos kledingstuk dat over een overhemd of blouse gedragen wordt. Het maakt vaak deel uit van een driedelig pak.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Sierplant 4 Letters is ALOE.

Uitleg: "Aloe" verwijst naar een geslacht van bloeiende planten, bekend om hun vlezige bladeren en het gel dat vaak gebruikt wordt in cosmetica en medicinale producten. Aloe vera is een van de bekendste soorten binnen dit geslacht.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Café 3 Letters is BAR.

Uitleg: Een "bar" is een etablissement waar alcoholische dranken en soms ook eten wordt geserveerd. Het is een deel van een café waar mensen kunnen zitten en drinken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Dulden 8 Letters is TOESTAAN.

Uitleg: "Toestaan" betekent iemand iets laten doen of iets laten gebeuren zonder tegenstand, wat overeenkomt met dulden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Schommelen 8 Letters is BUNGELEN.

Uitleg: "Bungelen" betekent heen en weer bewegen, vaak op een onregelmatige manier. Dit kan betrekking hebben op iemand die schommelt of iets dat vrij beweegt.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Alstublieft 3 Letters is AUB.

Uitleg: "AUB" is de afkorting van "alstublieft," een beleefde uitdrukking die gebruikt wordt om iets aan te bieden of te vragen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Computer-Aided Instruction 3 Letters is CAI.

Uitleg: "CAI" staat voor Computer-Aided Instruction, een vorm van onderwijs waarbij computertechnologie wordt gebruikt om lesmateriaal en oefeningen te verstrekken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vrede (Latijn) 3 Letters is PAX.

Uitleg: "Pax" is het Latijnse woord voor vrede, vaak gebruikt in historische en literaire contexten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Verlichting 8 Letters is HALOGEEN.

Uitleg: "Halogeen" verwijst naar een type verlichting dat gebruikmaakt van halogeenlampen, bekend om hun helderheid en energie-efficiëntie.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Frans Lidwoord 3 Letters is UNE.

Uitleg: "Une" is het Franse onbepaalde lidwoord voor vrouwelijke zelfstandige naamwoorden, vergelijkbaar met "een" in het Nederlands.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Windspaak 8 Letters is SPILBOOM.

Uitleg: Een "spilboom" is een verticaal draaiende as in een windmolen die windenergie overbrengt naar de mechanische componenten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zeewaarts 8 Letters is AFLANDIG.

Uitleg: "Aflandig" betekent dat de wind of stroming vanaf het land naar de zee beweegt, wat betekent dat iets richting de zee gaat.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Spaanse Uitroep 3 Letters is OLE.

Uitleg: "Olé" is een veelgebruikte Spaanse uitroep van goedkeuring of bewondering, vaak te horen bij flamenco, stierenvechten of sportevenementen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vulkanische Neerslag 7 Letters is ASREGEN.

Uitleg: "Asregen" verwijst naar de neerslag van vulkanische as die uit de lucht valt na een vulkaanuitbarsting.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Loofboom 3 Letters is EIK.

Uitleg: Een "eik" is een type loofboom dat bekend is om zijn sterke hout en karakteristieke bladeren.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Gelijk 3 Letters is EEN.

Uitleg: "Eén" kan verwijzen naar iets dat identiek is of gelijkwaardig. Het duidt ook op enkelvoud, waarin alles hetzelfde of gelijk is.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Ontzag 5 Letters is EGARD.

Uitleg: "Egard" betekent eerbied of respect dat men toont voor iemand of iets. Het kan worden gebruikt om ontzag te beschrijven.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Meisjesnaam 3 Letters is RIA.

Uitleg: "Ria" is een veel voorkomende meisjesnaam in Nederland. Het is een verkorte vorm van namen als Maria of Victoria.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Mispunt 4 Letters is ETRE.

Uitleg: "Être" is Frans voor "zijn". In dit verband kan "mispunt" verwijzen naar een persoon die als slecht of verachtelijk wordt gezien. Het Franse "être" als antwoord kan duiden op het bestaan of de essentie van zo'n persoon, hoewel het een woordspeling of een complexe associatie kan zijn.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Oude Munt 4 Letters is DUIT.

Uitleg: Een "duit" was een oude Nederlandse munt, in gebruik van de 14e tot de 19e eeuw, met een lage nominale waarde.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Stap 4 Letters is TRED.

Uitleg: "Tred" betekent de manier waarop iemand stapt of loopt. Het kan ook verwijzen naar een specifieke stap in een proces.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Opnieuw 3 Letters is BIS.

Uitleg: "Bis" is een term die vaak gebruikt wordt in muziek en theater om aan te geven dat een stuk herhaald moet worden. Het betekent "nogmaals" of "opnieuw".

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vogel 3 Letters is KEA.

Uitleg: Een "kea" is een grote papegaai die in de bergen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland leeft. Deze vogel is bekend om zijn intelligentie en nieuwsgierigheid.

De Volkskrant

Duik dieper in de Nederlandse cultuur en actuele gebeurtenissen met De Volkskrant, een toonaangevende Nederlandse krant opgericht in 1919. Hoewel hun nieuwsartikelen en inzichtelijke analyses voornamelijk in het Nederlands zijn, richten ze zich op meer dan alleen maar informeren. De Volkskrant biedt een verborgen parel voor puzzelliefhebbers: een dagelijkse kruiswoordpuzzel!

Advertisement