1. Dutchkeer » 
  2. De Volkskrant » 
  3. De Volkskrant Kruiswoordraadsel antwoorden voor vandaag 09 mei 2024

De Volkskrant Kruiswoordraadsel antwoorden voor vandaag 09 mei 2024

Ga naar deze pagina voor onze gids voor het antwoord van vandaag op het kruiswoordraadsel van De Volkskrant en neem de tijd om het kruiswoordraadsel aanwijzingen op te lossen. We hebben elk antwoord op de puzzel gedecodeerd en alles hier op een rij gezet. Laten we dus zonder verder oponthoud teruggaan naar het artikel.

by Demi

Updated May 09, 2024

Advertisement

De Volkskrant Kruiswoordraadsel antwoorden voor vandaag 09 mei 2024

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Psychische Spanning 6 Letters is STRESS.

Uitleg: Psychische spanning verwijst naar de druk en spanning die ontstaat in iemands geestelijke toestand als gevolg van verschillende factoren, zoals werk, relaties, of andere stressoren. Stress kan zowel positief als negatief zijn, maar wordt vaak geassocieerd met negatieve gevolgen voor de gezondheid als het langdurig en onbeheersbaar is.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Politievrouw 6 Letters is AGENTE.

Uitleg: Een politievrouw wordt vaak een "agente" genoemd, vooral in landen waar de term "agent" wordt gebruikt om naar politieagenten te verwijzen, ongeacht hun geslacht. Het is de vrouwelijke vorm van het woord "agent" en wordt gebruikt om naar een vrouwelijke politiefunctionaris te verwijzen.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Honderd Vierkante Meter 3 Letters is ARE.

Uitleg: Een are is een metrische eenheid van oppervlakte die gelijk is aan 100 vierkante meter. Het wordt voornamelijk gebruikt bij het meten van landoppervlakten, vooral in de landbouw en onroerend goed.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zeulen 6 Letters is TORSEN.

Uitleg: Zeulen verwijst naar het slepen of moeizaam verplaatsen van iets zwaars of onhandigs. "Torsen" is een synoniem voor zeulen en betekent het dragen of slepen van iets zwaars of volumineus met inspanning.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Hardhandig 3 Letters is RUW.

Uitleg: Hardhandig zijn betekent ruw, onbehouwen of zonder consideratie handelen. Het impliceert een gebrek aan zachtheid of vriendelijkheid in de manier waarop iets wordt gedaan of behandeld.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Om Deze Reden 6 Letters is HIEROM.

Uitleg: "Om deze reden" wordt gebruikt om de oorzaak of motivatie achter een bepaalde actie, gebeurtenis of situatie aan te geven. Het verwijst naar de reden waarom iets gebeurt of waarom iets is zoals het is.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Mevrouw (Italiaans) 7 Letters is SIGNORA.

Uitleg: "Signora" is het Italiaanse woord voor "mevrouw". Het wordt gebruikt als een beleefde en respectvolle manier om een volwassen vrouw aan te spreken of naar haar te verwijzen, vergelijkbaar met "madame" in het Frans of "Mrs." in het Engels.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vlaamse Uitroep 4 Letters is AMAI.

Uitleg: "Amai" is een typische Vlaamse uitroep die wordt gebruikt om verrassing, verbazing of verwondering uit te drukken. Het kan worden vertaald als "wow" of "goh" in het Nederlands.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Reuzenvogel 3 Letters is MOA.

Uitleg: Een moa was een grote loopvogel die in Nieuw-Zeeland leefde en uitgestorven is. Het waren reusachtige vogels die geen vleugels hadden en tot de grootste vogels ter wereld behoorden voordat ze werden uitgeroeid door menselijke jacht en habitatverlies.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Loog 4 Letters is BASE.

Uitleg: In de scheikunde verwijst "loog" naar een basische stof, ook wel bekend als een base. Bases zijn chemische verbindingen die een pH-waarde hebben die hoger is dan 7 en die de neiging hebben om waterstofionen te accepteren. Ze zijn vaak bitter van smaak en voelen glad aan.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Oosterse Groet 5 Letters is SALAM.

Uitleg: "Salam" is een oosterse groet die voornamelijk wordt gebruikt in Arabisch sprekende landen. Het betekent vrede en wordt vaak gebruikt als begroeting of afscheidsgroet, vergelijkbaar met "hallo" of "tot ziens" in het Engels.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Temperatuurschaal 7 Letters is CELSIUS.

Uitleg: Celsius is een temperatuurschaal die wordt gebruikt om temperaturen te meten. Het is vernoemd naar de Zweedse astronoom Anders Celsius. Op de Celsius-schaal bevriest water bij 0 graden Celsius en kookt het bij 100 graden Celsius bij standaard atmosferische druk.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Elektronisch Patiëntendossier 3 Letters is EPD.

Uitleg: Een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is een digitale versie van een papieren medisch dossier van een patiënt. Het bevat medische en gezondheidsinformatie zoals diagnoses, behandelingen, medicatie, en laboratoriumresultaten, en wordt gebruikt door zorgverleners voor het leveren van effectieve en geïnformeerde zorg.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Tricot Sporthemd 4 Letters is POLO.

Uitleg: Een poloshirt, vaak gewoon aangeduid als een "polo", is een shirt met korte mouwen en een kraag met een korte knoopsluiting aan de voorkant. Het is oorspronkelijk ontworpen als sportkleding voor polo, maar wordt nu ook veel gedragen als casual kledingstuk.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Dunne Weefselplek 4 Letters is GLEE.

Uitleg: Glee is een dunne, lichte stof die vaak wordt gebruikt voor het maken van kledingstukken zoals jurken, blouses, of sjaals. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals katoen, zijde, of synthetische vezels.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Mannelijk Dier 3 Letters is REU.

Uitleg: Een reu is een mannelijk dier, vooral gebruikt om naar mannelijke honden te verwijzen die in staat zijn om te fokken. Het tegenovergestelde van een reu is een teef, wat verwijst naar een vrouwelijk dier.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Lentedans 7 Letters is MEIDANS.

Uitleg: De meidans is een traditionele dans die wordt uitgevoerd tijdens het lentefeest of het Meifeest, een viering van het begin van de lente. Het is een vrolijke en levendige dans waarbij de dansers vaak bloemen dragen en ritmisch bewegen op muziek.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Rivieraftakking 6 Letters is ZIJARM.

Uitleg: Een zijarm is een kleinere aftakking van een rivier die zich uitstrekt van de hoofdstroom. Het kan worden gevormd door erosie of door natuurlijke processen zoals overstromingen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Nevel 4 Letters is MIST.

Uitleg: Nevel is een weersverschijnsel dat ontstaat wanneer waterdamp in de lucht condenseert tot kleine waterdruppeltjes bij lage temperaturen, waardoor een troebele waas ontstaat die het zicht beperkt. Mist wordt vaak gezien in de ochtend of avond, vooral bij koud weer.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Wees Gegroet 3 Letters is AVE.

Uitleg: "Ave" is een Latijnse uitdrukking die "wees gegroet" betekent. Het wordt vaak gebruikt als een formele begroeting of eerbetoon, vergelijkbaar met "hallo" of "gegroet" in het Engels. Het wordt ook geassocieerd met het gebed "Ave Maria", dat begint met deze woorden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Sportartikel 4 Letters is PUCK.

Uitleg: Puck is een bloemvariëteit, ook bekend als de sneeuwklokje bloem. Het is een kleine, witte bloem met een klokvormige structuur die vaak in de vroege lente bloeit. Puck wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en wordt vaak gebruikt in bloemstukken en tuinontwerpen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Bloem 7 Letters is GERBERA.

Uitleg: Gerbera is een bloem die vaak wordt geassocieerd met de zonnige en vrolijke eigenschappen. Het is niet direct verbonden met een specifieke wereldgodsdienst, maar bloemen kunnen symbolisch belangrijk zijn in verschillende religieuze en spirituele tradities vanwege hun schoonheid en betekenis.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Aanhanger Van Een Wereldgodsdienst 6 Letters is HINDOE.

Uitleg: Een aanhanger van het hindoeïsme wordt een hindoe genoemd. Het hindoeïsme is een van de oudste en meest complexe religies ter wereld, met aanhangers over de hele wereld, vooral in India. Het is gebaseerd op een verscheidenheid aan heilige teksten en geloofssystemen en omvat een breed scala aan overtuigingen en praktijken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Japanse Munt 3 Letters is SEN.

Uitleg: Sen is een Japanse munteenheid, vergelijkbaar met cent in het Engels of eurocent in het Nederlands. Het wordt vaak gebruikt in de context van prijzen en geldelijke transacties in Japan.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Toon 4 Letters is GELUID.

Uitleg: Geluid verwijst naar de trillingen die zich door de lucht, water of een ander medium voortplanten en die door het oor kunnen worden waargenomen. Een toon is een specifiek geluid met een bepaalde frequentie en hoogte, zoals die worden geproduceerd door muziekinstrumenten of stemmen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zeer Lange Periode 3 Letters is EON.

Uitleg: Een eon is een zeer lange periode van tijd in de geologische tijdsschaal, die miljarden jaren kan beslaan. Het is een van de langste tijdsperioden die worden gebruikt om de geschiedenis van de aarde te beschrijven, verdeeld in verschillende tijdperken en periodes.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Roosachtig Plantengeslacht 6 Letters is RESEDA.

Uitleg: Reseda is een plantengeslacht dat behoort tot de familie Resedaceae. Het omvat verschillende soorten planten die vaak worden gekweekt vanwege hun geurige bloemen, die variëren in kleur van wit tot roze tot geel.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vernuft 6 Letters is ESPRIT.

Uitleg: Esprit verwijst naar slimheid, intelligentie of scherpzinnigheid in denken of handelen. Het is de vaardigheid om snel en vindingrijk te zijn in het oplossen van problemen of het bedenken van nieuwe ideeën.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Aanspreektitel 5 Letters is SAHIB.

Uitleg: Sahib is een aanspreektitel die in sommige Aziatische culturen wordt gebruikt om respect of beleefdheid aan te duiden. Het wordt vaak gebruikt als een vorm van adres voor mannen en kan worden vertaald als "meneer" of "heer" in het Engels.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vlekkenwater 4 Letters is TRI.

Uitleg: "Tri" kan verwijzen naar een type vlekkenwater, zoals een driekwart water of een trichloorethaan, een oplosmiddel dat wordt gebruikt voor het verwijderen van vlekken en het reinigen van oppervlakken. Vlekkenwater wordt vaak gebruikt voor huishoudelijke schoonmaakdoeleinden en in industriële processen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Aaneenschakeling 5 Letters is REEKS.

Uitleg: Een reeks is een opeenvolging of rij van dingen die op een bepaalde manier zijn gerangschikt, zoals getallen, woorden of gebeurtenissen. In de context van een zuilengang in oude Griekse steden verwijst "reeks" waarschijnlijk naar de opeenvolging van zuilen die langs een gang of portiek zijn geplaatst, zoals te zien is in de architectuur van gebouwen zoals de Stoa in oude Griekse steden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zuilengang In Oud-Griekse Steden 4 Letters is STOA.

Uitleg: Een stoa is inderdaad een zuilengang in oude Griekse steden, een overdekte wandelgang of portiek die wordt ondersteund door een rij zuilen aan een of beide zijden. Stoa's werden gebruikt als ontmoetingsplaatsen, marktplaatsen en overdekte wandelgebieden, en zijn kenmerkend voor de Griekse architectuur.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Wijnkenner 9 Letters is SOMMELIER.

Uitleg: Een sommelier is een getrainde en gespecialiseerde wijnkenner, vaak werkzaam in restaurants, wijnbars of wijngaarden. Sommeliers hebben uitgebreide kennis van wijnen, waaronder wijnbereiding, wijn-spijscombinaties, wijnregio's en druivensoorten, en helpen gasten bij het kiezen van de juiste wijn voor hun maaltijd.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Plaats In Italië 6 Letters is ASSISI.

Uitleg: Assisi is een stad in de regio Umbrië in Midden-Italië. Het staat vooral bekend om zijn historische betekenis als de geboorteplaats van Sint Franciscus van Assisi, een belangrijke figuur in het christendom, en voor de Basiliek van San Francesco, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Scheepstouw 3 Letters is GEI.

Uitleg: Een gei is een touw dat wordt gebruikt op schepen voor verschillende doeleinden, zoals het vastbinden van zeilen, het vastzetten van ladingen, of het verankeren van het schip. Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van de tuigage en dekuitrusting van een schip.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Europese Taal 6 Letters is ENGELS.

Uitleg: Engels is een West-Germaanse taal die voornamelijk wordt gesproken in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië en andere delen van de wereld. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld en een belangrijke taal voor communicatie, handel, wetenschap en cultuur.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Deel Van Een Wasmachine 7 Letters is TROMMEL.

Uitleg: De trommel is het ronddraaiende compartiment in een wasmachine waar kleding wordt geplaatst voor het wassen. Het fungeert als de container waarin water, zeep en kleding worden gecombineerd om ze te reinigen door middel van wrijving en beweging.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Munt 4 Letters is EURO.

Uitleg: De euro is de officiële munteenheid van de Europese Unie, die wordt gebruikt door 19 van de 27 lidstaten van de EU. Het wordt ook gebruikt door enkele niet-EU-landen en is een van 's werelds belangrijkste reservemunteenheden. De euro is onderverdeeld in 100 cent.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Betekenis 6 Letters is WAARDE.

Uitleg: Waarde verwijst naar de mate van belangrijkheid, nut, of betekenis die aan iets wordt gehecht. Het kan verwijzen naar zowel materiële als immateriële aspecten van iets, zoals financiële waarde, culturele waarde, of persoonlijke waarde.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Tropische Vetplant 4 Letters is ALOE.

Uitleg: Aloe is een geslacht van tropische vetplanten die bekend staan om hun sappige bladeren en geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden vaak gekweekt als decoratieve planten en worden gebruikt in cosmetica, huidverzorgingsproducten en traditionele geneeskunde vanwege hun vermeende helende en kalmerende eigenschappen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Milieuvriendelijk 3 Letters is ECO.

Uitleg: ECO kan verwijzen naar ecologisch of ecologie, wat betrekking heeft op de relatie tussen levende organismen en hun omgeving. In de context van "zelfbestuur" zou ECO kunnen verwijzen naar ecologisch zelfbestuur, waarbij gemeenschappen streven naar duurzaamheid en het behoud van het milieu door middel van lokale initiatieven en besluitvorming.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zelfbestuur 9 Letters is AUTARCHIE.

Uitleg: Autarchie verwijst naar zelfbestuur of zelfvoorziening op economisch en politiek gebied. Het is een systeem waarbij een staat of gemeenschap volledig onafhankelijk is en geen externe hulp nodig heeft om te overleven of te gedijen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kattensoort 4 Letters is PERS.

Uitleg: De Pers is een kattenras dat bekend staat om zijn lange vacht, platte gezicht en grote, ronde ogen. Ze staan ​​bekend om hun rustige en aanhankelijke temperament en worden vaak gehouden als huisdieren.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Uit Een Europese Hoofdstad 6 Letters is PRAAGS.

Uitleg: "Praags" kan verwijzen naar iets dat afkomstig is uit Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Het kan bijvoorbeeld verwijzen naar Praagse architectuur, Praagse keuken, of iets anders dat kenmerkend is voor deze stad.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Alfalfa 7 Letters is LUZERNE.

Uitleg: Luzerne is een andere naam voor de plant alfalfa. Het is een peulvrucht die wordt gekweekt als veevoer vanwege zijn hoge eiwitgehalte en voedingswaarde. Luzerne wordt ook gebruikt als groenbemester in de landbouw vanwege zijn vermogen om stikstof in de bodem te fixeren.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Communicatiemiddel 3 Letters is GSM.

Uitleg: GSM staat voor Global System for Mobile Communications en verwijst naar een standaard voor mobiele telefonie die wereldwijd wordt gebruikt. GSM stelt mensen in staat om draadloos te communiceren via mobiele telefoons en wordt gebruikt voor spraakgesprekken, tekstberichten, en internettoegang.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Rijschool 6 Letters is MANEGE.

Uitleg: Een manege is een faciliteit waar mensen kunnen leren paardrijden of hun rijkunsten kunnen verbeteren. Het omvat vaak een overdekte rijbaan en stallen voor paarden, evenals instructeurs die lessen geven aan ruiters van alle niveaus.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Afrikaanse Antilope 6 Letters is IMPALA.

Uitleg: De impala is een middelgrote antilopesoort die voorkomt in Afrika. Het staat bekend om zijn slanke, sierlijke lichaamsbouw en zijn vermogen om grote sprongen te maken om aan roofdieren te ontsnappen. Impala's worden vaak gezien in savannegebieden en worden zowel gejaagd door roofdieren als door mensen voor vlees en huiden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Elk 5 Letters is IEDER.

Uitleg: "Ieder" is een voornaamwoord dat wordt gebruikt om te verwijzen naar elk individu of elk object in een groep. Het impliceert inclusiviteit en geeft aan dat geen enkel individu wordt uitgesloten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Tukker 5 Letters is TWENT.

Uitleg: "Twent" kan verwijzen naar iemand uit Twente, een regio in het oosten van Nederland. De term "Tukker" wordt informeel gebruikt om mensen uit Twente aan te duiden. Twente staat bekend om zijn landelijke charme, natuurschoon en dialect, dat Twents wordt genoemd.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Beurtvaart 4 Letters is VEER.

Uitleg: Een veer is een dun en buigzaam structureel element dat wordt aangetroffen op vogels en sommige andere dieren. In de context van "kroost" kan een veer verwijzen naar de jonge vogels die uit eieren komen en die nog bedekt zijn met donsveren. Het woord "kroost" wordt vaak gebruikt om de nakomelingen of jongen van dieren aan te duiden.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kroost 4 Letters is KIDS.

Uitleg: "Kids" is een informele term die wordt gebruikt om naar kinderen te verwijzen. In de context van "redactie" zou "kids" kunnen verwijzen naar een groep jonge mensen die betrokken zijn bij het redactionele proces, bijvoorbeeld als stagiairs of assistenten bij een uitgeverij of mediabedrijf.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Redactie 3 Letters is RED.

Uitleg: "Red" kan verwijzen naar het werkwoord "redigeren", wat betekent het reviseren, corrigeren of bewerken van geschreven tekst om de kwaliteit te verbeteren. In de context van "redactie" kan "red" verwijzen naar het redactieproces zelf, waarbij professionals teksten bewerken voor publicatie in boeken, tijdschriften, kranten, enzovoort.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Wijfjesschaap 3 Letters is OOI.

Uitleg: Een "ooi" is een wijfjesschaap, een vrouwelijk schaap dat wordt gehouden voor fokdoeleinden of voor de productie van wol en vlees. Het woord "ooi" wordt vaak gebruikt in de veeteelt en wordt ook gebruikt om te verwijzen naar een vrouwelijk schaap dat drachtig is of lammeren heeft gekregen.

De Volkskrant

Op de hoogte blijven van wat er in Nederland en daarbuiten gebeurt? Zoek niet verder dan de Volkskrant, een gerespecteerd Nederlands dagblad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1919. Deze invloedrijke publicatie bereikt landelijk ruim 250.000 lezers. Hoewel de Volkskrant begon als een centrumlinks georiënteerde katholieke krant, is hij uitgegroeid tot een centristische stem, bekend om zijn evenwichtige en kritische benadering van berichtgeving.

Hun team van journalisten verdiept zich in een breed scala aan onderwerpen, van lokaal Nederlands nieuws tot internationale actualiteiten, wetenschap en culturele happenings. Als u de Nederlandse taal beheerst, biedt hun website een schat aan diepgaande artikelen, tot nadenken stemmende columns en inzichtelijke analyses, een one-stop-shop om op de hoogte te blijven van de wereld om u heen.

Recente artikelen

Advertisement