1. Dutchkeer » 
  2. De Volkskrant » 
  3. De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoorden voor vandaag 27 Juni 2024

De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoorden voor vandaag 27 Juni 2024

Een pronkstuk is een object dat bijzonder mooi, waardevol of indrukwekkend is en dat vaak op een prominente plek wordt getoond om bewondering te wekken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kunstwerk, een meubelstuk, of een verzamelobject dat dient als het middelpunt van een verzameling of tentoonstelling.

by Demi

Updated Jun 27, 2024

Advertisement

De Volkskrant Kruiswoordraadsel Antwoorden voor vandaag 27 Juni 2024

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Begrip 4 Letters is ISME.

Uitleg: Het antwoord "ISME" lijkt te verwijzen naar de term "isme", wat vaak gebruikt wordt om een ideologie, leer of stroming aan te duiden. In kruiswoordraadsels worden afkortingen en verkorte vormen vaak gebruikt, en "ISME" kan worden gezien als een verkorte vorm van "isme".

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Harde bovenlaag 5 Letters is KORST.

Uitleg: Ja, natuurlijk! Het antwoord "KORST" voor de vraag "Harde bovenlaag" verwijst naar een laagje dat zich vormt op iets, vaak door uitdroging of afkoeling. Bijvoorbeeld, de korst op brood of de korst op een gebakken taart. In bredere zin kan het ook verwijzen naar de harde bovenlaag van bijvoorbeeld de aarde of gesteente.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Bridgeterm 4 Letters is SLEM.

Uitleg: Het woord "slem" wordt gebruikt als bridgeterm en verwijst naar een bieding waarbij de bieder zich verbindt om alle slagen in het spel te halen. In het kruiswoordraadsel kan het worden gebruikt als een antwoord dat specifiek verwijst naar deze term uit het bridgespel.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Over 3 Letters is VIA.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "VIA" in een kruiswoordraadsel verwijst vaak naar de betekenis "over" in de zin van "door middel van" of "langs". Bijvoorbeeld, als je zegt "ik reis naar Amsterdam via Parijs", betekent het dat je reist via Parijs om naar Amsterdam te gaan.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Lijfeigene 6 Letters is HORIGE.

Uitleg: Het woord "horige" verwijst naar iemand die in vroegere tijden aan de grond of heer verbonden was en daardoor verplichtingen had zoals het verrichten van arbeid op het land van de heer. In een kruiswoordpuzzel zou dit een antwoord kunnen zijn op een aanwijzing die naar een middeleeuwse vorm van dienstbaarheid of ondergeschiktheid verwijst.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Als single uitgebracht lied van een elpee 5 Letters is TRACK.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "TRACK" in een kruiswoordraadsel, met de omschrijving "Als single uitgebracht lied van een elpee", verwijst naar een nummer of liedje dat als aparte single is uitgebracht van een album. In de context van vinylplaten (elpees) werden albums vaak uitgebracht met meerdere nummers (tracks).

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Prooi zoeken 4 Letters is AZEN.

Uitleg: Het woord "AZEN" in de context van een kruiswoordraadsel verwijst naar het zoeken of jagen op prooi, vooral in de visserij. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand actief op zoek is naar iets, vaak met een focus op het vinden van een prooi of doel.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Hete drank 5 Letters is PUNCH.

Uitleg: Het antwoord "PUNCH" kan in een kruiswoordraadsel worden gebruikt om naar een hete drank te verwijzen vanwege de drank punch. Punch is een warme drank gemaakt van vruchtensap, kruiden, specerijen, soms alcohol en suiker. Het wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden en kan warm worden gedronken, vooral in koudere seizoenen.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Zulke 3 Letters is DIE.

Uitleg: In een cryptogram zoals dit is "Die" het antwoord omdat het past bij de vraag "Zulke". In het Nederlands wordt "Die" gebruikt om naar iets specifieks te verwijzen, vaak naar iets wat eerder genoemd is of waarvan de identiteit bekend is. In kruiswoordraadsels moeten de antwoorden vaak passen bij de gegeven omschrijvingen en kunnen ze ook woordspelingen of dubbele betekenissen bevatten.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Gedragen (muziek) 7 Letters is PORTATO.

Uitleg: Het woord "portato" wordt in de muzieknotatie gebruikt om een speelwijze aan te geven waarbij de noten worden gespeeld met een lichte nadruk, vaak door ze iets te verbinden met een korte articulatie tussen elke noot. Het wordt soms beschreven als een tussenliggende stijl tussen legato (waarbij noten glad en verbonden worden gespeeld) en staccato (waarbij noten kort en geaccentueerd worden gespeeld).

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Buitengewoon 5 Letters is EXTRA.

Uitleg: Natuurlijk! In kruiswoordpuzzels wordt "Buitengewoon" vaak gebruikt als een cryptische aanwijzing voor het antwoord "EXTRA". Dit komt omdat "extra" betekent dat iets buiten het gewone valt of boven het normale niveau uitstijgt, wat overeenkomt met de betekenis van "buitengewoon".

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Dierengeluid 6 Letters is KWAKEN.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "KWAKEN" verwijst naar het geluid dat een eend maakt. Eenden produceren typisch dit geluid als een vorm van communicatie, vooral tijdens het broedseizoen of wanneer ze in groepen zijn. Dus in een kruiswoordpuzzel waar het aanwijzing "Dierengeluid" is, zou "KWAKEN" passend zijn voor het invullen.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Eerste startpositie 4 Letters is POLE.

Uitleg: Het antwoord "POLE" in een kruiswoordraadsel verwijst meestal naar de eerste startpositie in een race, zoals bijvoorbeeld bij autoraces. In veel sporten waarbij een race begint, wordt de eerste positie aangeduid als de "pole position". Dit komt vaak voor in kruiswoordraadsels die sportgerelateerde aanwijzingen hebben.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Overblijfsel 6 Letters is RESIDU.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "RESIDU" in een kruiswoordraadsel verwijst naar iets dat overblijft na een proces of gebeurtenis. In veel contexten wordt het gebruikt om aan te geven wat achterblijft na een chemische reactie, een analyse of zelfs figuurlijk, zoals wat overblijft van een gebeurtenis of actie.

Article continues below advertisement
Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Bladvezel van een banaanplant 5 Letters is ABACA.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "ABACA" verwijst naar de bladvezel van een banaanplant, ook wel bekend als manillahennep. Deze vezels worden gewonnen uit de bladeren van de abacá-banaanplant, die voornamelijk voorkomt in de Filipijnen en wordt gebruikt voor het maken van touw, zakken en textiel vanwege de sterkte en duurzaamheid ervan.

Article continues below advertisement

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vrouwelijk dier 7 Letters is TIJGERIN.

Uitleg: Het antwoord "TIJGERIN" verwijst naar een vrouwelijke tijger. In veel kruiswoordraadsels wordt een "vraag" gegeven die een omschrijving is van het gezochte woord. In dit geval zou de omschrijving "Vrouwelijk dier" passen bij "TIJGERIN" omdat het de vrouwelijke vorm van het woord "tijger" is.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Bolleboos 3 Letters is KEI.

Uitleg: Natuurlijk! "Bolleboos" is een informele term in het Nederlands die wordt gebruikt om iemand aan te duiden die slim of knap is. Het synoniem "kei" wordt vaak gebruikt om een persoon met uitzonderlijke intelligentie of kennis te beschrijven. Dus in een kruiswoordpuzzel zou "kei" passen als antwoord op "bolleboos" vanwege de gelijkwaardige betekenis.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Grafische werkwijze 5 Letters is ETSEN.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "ETSEN" in een kruiswoordraadsel verwijst naar een grafische techniek genaamd etsen. Etsen is een proces waarbij een afbeelding wordt gemaakt op een metalen plaat (meestal koper), door een zuur te gebruiken om lijnen in de plaat te etsen. Deze lijnen worden vervolgens gebruikt om de afbeelding af te drukken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Vloeibare mest 4 Letters is AALT.

Uitleg: Het kruiswoordraadselantwoord "AALT" verwijst naar vloeibare mest. In ouder taalgebruik, vooral in kruiswoordraadsels, kan "aalt" worden gebruikt om mest aan te duiden, hoewel het niet veelvoorkomend is in modern Nederlands. Het komt echter wel voor in sommige kruiswoordraadsels als een wat archaïsche term.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Deel van een fuik 5 Letters is INKEL.

Uitleg: Het antwoord "INKEL" in een kruiswoordraadsel, waarbij de vraag "Deel van een fuik" is, verwijst naar een specifiek onderdeel van een fuik, namelijk een "inkel". Een "inkel" is een term die wordt gebruikt om een van de openingen in een fuik aan te duiden, waar vissen naar binnen zwemmen maar moeilijk naar buiten kunnen komen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Kozakkenaanvoerder 6 Letters is HETMAN.

Uitleg: Het antwoord "hetman" verwijst naar een historische term die gebruikt wordt voor de aanvoerder of het hoofd van een Kozakkenleger. De term komt oorspronkelijk uit het Oekraïens (гетьман, hetman) en was in de geschiedenis van Oost-Europa en Rusland bekend als de titel voor de militaire leider van de Kozakken, een groep etnische Oost-Slavische mensen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Moe 3 Letters is BEU.

Uitleg: Het kruiswoordraadselantwoord "BEU" als antwoord op "Moe" komt voort uit het feit dat "beu" een informeel synoniem is voor moe of vermoeid zijn in het Nederlands. Het kan worden gebruikt om aan te geven dat iemand genoeg heeft van iets of uitgeput is, wat past bij de betekenis van "moe".

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Niets (spaans) 4 Letters is NADA.

Uitleg: Het antwoord "NADA" betekent "niets" in het Spaans. In kruiswoordraadsels worden vaak woorden of uitdrukkingen uit verschillende talen gebruikt, waaronder Spaans. "NADA" is een veelvoorkomend antwoord in Engelstalige kruiswoordraadsels waarin naar het Spaans wordt verwezen, vooral wanneer het gaat om een vertaling van het concept "niets".

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Drankje 5 Letters is NATJE.

Uitleg: Het woord "natje" wordt in Nederlandse kruiswoordraadsels vaak gebruikt als informele term voor een drankje, meestal alcoholisch, zoals een borrel of een glas bier. Het is een informele uitdrukking die wordt gebruikt om naar een drankje te verwijzen, vaak in een ontspannen of informele setting. Dus, in het kruiswoordraadsel staat "natje" voor een drankje.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Aziaat 4 Letters is TURK.

Uitleg: Het antwoord "TURK" voor de aanwijzing "Aziaat" in een kruiswoordraadsel kan een verwijzing zijn naar mensen uit Turkije, die geografisch gezien deels in Azië en deels in Europa liggen (Turkije wordt vaak gezien als een transcontinentaal land). In kruiswoordraadsels worden aanwijzingen soms op een meer algemene manier geïnterpreteerd, waarbij "Aziaat" kan verwijzen naar een persoon van Aziatische afkomst, inclusief landen zoals Turkije.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Knop op een toetsenbord 6 Letters is ESCAPE.

Uitleg: Ja, natuurlijk! Het antwoord "ESCAPE" verwijst naar de toets op een toetsenbord die vaak is gemarkeerd met "ESC" of "Escape". Deze toets wordt gebruikt om een lopende operatie of programma te annuleren of te verlaten, vaak om terug te keren naar een vorig scherm of om een dialoogvenster te sluiten zonder wijzigingen op te slaan.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Lijdend aan 6 Letters is BEHEPT.

Uitleg: Het woord "behept" betekent dat iemand ergens door gekenmerkt wordt of erdoor getroffen is. Het kan worden gebruikt om aan te geven dat iemand lijdt aan iets, zoals een eigenschap, neiging of aandoening. In het geval van een kruiswoordraadsel waar "lijdend aan" het vraagstuk is, is "behept" het passende antwoord omdat het aangeeft dat iemand kenmerken heeft van iets waarvan hij of zij last heeft, zoals een ziekte, een karaktertrek, of een conditie.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Prompt 5 Letters is STIPI.

Uitleg: Het antwoord "STIPI" lijkt mogelijk een afkorting of een specifieke term te zijn die vaak in kruiswoordraadsels voorkomt. In kruiswoordraadsels kunnen afkortingen en minder bekende termen voorkomen die specifiek zijn voor dat genre. Helaas kan ik zonder meer context niet specifiek aangeven wat "STIPI" betekent in dit geval. Het kan helpen om te kijken naar de definitie of het type aanwijzing dat bij het antwoord past in de context van het kruiswoordraadsel.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Belangrijke gebeurtenis 5 Letters is EVENT.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "EVENT" past goed bij de aanwijzing "Belangrijke gebeurtenis" in een kruiswoordraadsel omdat een evenement typisch verwijst naar iets significant, opmerkelijk of belangrijk dat plaatsvindt, zoals een viering, een bijeenkomst, een wedstrijd, of een speciale gebeurtenis.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Katholiek 4 Letters is KATH.

Uitleg: In kruiswoordraadsels wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen en verkorte vormen van woorden. "Kath" is een verkorte vorm van "katholiek", wat verwijst naar het katholieke geloof of de katholieke kerk. In kruiswoordraadsels worden dergelijke verkorte vormen vaak gebruikt om ruimte te besparen en de puzzel uitdagender te maken.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van College 4 Letters is RAAD.

Uitleg: Het kruiswoordraadselantwoord "RAAD" kan worden verklaard als een synoniem voor "advies" of "adviesorgaan". In veel kruiswoordraadsels worden dergelijke synoniemen gebruikt om de puzzel op te lossen. "Raad" kan ook verwijzen naar een groep mensen die samen advies geven, zoals een gemeenteraad of een adviesraad.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van In een keer opgenomen scène 4 Letters is TAKE.

Uitleg: Het kruiswoordraadselantwoord "TAKE" verwijst naar een scène die in één keer wordt opgenomen, wat betekent dat de hele scène in één enkele opname wordt vastgelegd zonder onderbrekingen. In film- en televisieterminologie wordt dit soms aangeduid als een "take". Dus, "take" past goed bij de beschrijving van een ononderbroken scèneopname.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Spoorweg 8 Letters is MONORAIL.

Uitleg: Het antwoord "MONORAIL" voor het kruiswoordraadsel "Spoorweg" verwijst naar een specifiek type spoorwegsysteem dat bestaat uit één enkel spoor waarover treinen rijden. Monorails worden vaak gebruikt in stedelijke gebieden of themaparken vanwege hun efficiëntie en ruimtebesparende ontwerp.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Meststof van vogels 5 Letters is GUANO.

Uitleg: Natuurlijk! "Guano" is een woord dat verwijst naar de uitwerpselen van zeevogels en vleermuizen. Deze uitwerpselen worden vaak gebruikt als meststof vanwege hun hoge concentratie aan stikstof, fosfor en kalium, wat essentiële voedingsstoffen zijn voor planten. Het woord komt oorspronkelijk uit het Quechua, een inheemse taal van de Andes, en werd later overgenomen in het Spaans en vervolgens in het Engels.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Filmtheater 6 Letters is CINEAC.

Uitleg: Het woord "CINEAC" is een historische term die gebruikt werd voor een bioscoop die specifiek gericht was op het vertonen van actualiteiten en nieuwsfilms. De term is afgeleid van "Cinéma Ac", waarbij "Ac" staat voor actualités (actualiteiten). In kruiswoordraadsels wordt "CINEAC" vaak gebruikt als synoniem voor een oud type bioscoop of filmtheater dat gericht was op nieuws en actualiteiten.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Verdovend middel 4 Letters is COKE.

Uitleg: In kruiswoordraadsels kunnen antwoorden soms informeel of niet-letterlijk zijn. "Coke" wordt in sommige kruiswoordpuzzels gebruikt als informele term voor cocaïne, een verdovend middel. Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van dit woord in de context van een kruiswoordraadsel niet altijd verwijst naar de frisdrank, maar eerder naar de drug.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Deel van een mast 2 Letters is RA.

Uitleg: Het antwoord "RA" in een kruiswoordraadsel verwijst naar het deel van een mast. "RA" staat voor "ra", wat een nautische term is voor een horizontale balk of stang op een mast van een schip. Het kan ook verwijzen naar een specifiek onderdeel van een mastconstructie, zoals een ra als onderdeel van een zeil.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Afrikaan 8 Letters is ZAMBIAAN.

Uitleg: Het antwoord "Zambiaan" verwijst naar een inwoner van Zambia, een land in zuidelijk Afrika. In kruiswoordraadsels worden inwoners van verschillende landen vaak gebruikt als antwoorden, en "Zambiaan" is dus het juiste antwoord voor de aanwijzing "Afrikaan".

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Ledematen met afwijkende stand 6 Letters is XBENEN.

Uitleg: Het kruiswoordraadselantwoord "XBENEN" lijkt een cryptische verwijzing te zijn naar ledematen met een afwijkende stand. De term "XBENEN" kan worden opgevat als "kruisbenen", wat een term is die verwijst naar een positie waarbij de benen over elkaar zijn gekruist, vaak in een afwijkende stand ten opzichte van een normale zitpositie.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Golfterm 4 Letters is PUTT.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "PUTT" is een golfterm die verwijst naar een slag waarbij de bal met een korte beweging over de green wordt gerold, meestal met een putter. Een putt wordt typisch gebruikt wanneer de bal dicht bij de hole is en precisie en controle belangrijk zijn om de bal in de hole te laten rollen.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Gaste 5 Letters is LOGEE.

Uitleg: Het antwoord "LOGEE" in een kruiswoordraadsel verwijst naar een gast of bezoeker, meestal iemand die tijdelijk verblijft in een logeerkamer of loge. Het woord komt van het Franse "logé(e)", wat "ondergebracht" betekent, en wordt gebruikt om iemand aan te duiden die te gast is bij anderen, zoals in een hotel of bij vrienden thuis.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Slee 2 Letters is AR.

Uitleg: Het antwoord "AR" voor de vraag "Slee" in een kruiswoordraadsel verwijst naar de afkorting van "Arrenslee". Een arrenslee is een traditioneel type slee, vooral bekend uit de winterse Scandinavische en Noord-Europese culturen. In kruiswoordraadsels worden vaak afkortingen gebruikt om ruimte te besparen en de uitdaging te vergroten, vandaar dat "AR" wordt gebruikt in plaats van het volledige woord "Arrenslee".

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Tropische vrucht 6 Letters is ANANAS.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "ANANAS" verwijst naar de tropische vrucht die in veel talen dezelfde naam heeft, zoals in het Engels "pineapple", in het Spaans "piña" en in het Frans "ananas". Het is een vrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en bekend staat om zijn zoete smaak en sappige textuur.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Offerplaats 6 Letters is ALTAAR.

Uitleg: Het antwoord "ALTAAR" verwijst naar een plaats waar religieuze offers worden gebracht, zoals in kerken of tempels. In kruiswoordraadsels wordt vaak naar dit soort symbolische of rituele locaties verwezen met aanwijzingen die hinten naar religie, ceremonies of offers.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Iglo 5 Letters is IJSHUT.

Uitleg: Het antwoord "IJSHUT" voor het woord "Iglo" in een kruiswoordraadsel heeft te maken met een alternatieve naam voor een iglo, een traditionele winterwoning van sneeuw of ijs, vaak gebouwd door de Inuit en andere Arctische volkeren. "IJSHUT" verwijst naar een soortgelijke structuur, hoewel het iets anders kan impliceren dan een traditionele iglo.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Knop op een toetsenbord 5 Letters is ENTER.

Uitleg: Het antwoord "ENTER" verwijst naar de knop op een toetsenbord die wordt gebruikt om een commando of invoer te bevestigen, zoals het invoeren van tekst in een computerprogramma of het verplaatsen naar een nieuwe regel in een tekstverwerkingsprogramma.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Pienter 4 Letters is KIEN.

Uitleg: Het woord "kien" wordt vaak gebruikt in kruiswoordraadsels en betekent "slim" of "scherpzinnig" in het Nederlands. Het wordt vooral gebruikt om iemand te beschrijven die snel en intelligent is in het oplossen van problemen of het vinden van oplossingen. In kruiswoordraadsels wordt "kien" vaak gebruikt als synoniem voor slim of alert zijn.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Weefsel 4 Letters is IKAT.

Uitleg: Het antwoord "IKAT" verwijst naar een specifieke weeftechniek waarbij draden eerst worden geverfd voordat ze worden geweven, waardoor complexe patronen ontstaan wanneer de draden tot stof worden verweven. In kruiswoordraadsels wordt "IKAT" vaak gebruikt vanwege zijn specifieke betekenis in textiel en weven.

Het antwoord op de kruiswoordpuzzel van Rivier in Tsjechië 4 Letters is ELBE.

Uitleg: Natuurlijk! Het antwoord "ELBE" verwijst naar de Elbe-rivier, die door verschillende landen stroomt, waaronder Tsjechië. In het Tsjechisch wordt deze rivier de "Labe" genoemd, maar in kruiswoordraadsels wordt vaak de Duitse naam "Elbe" gebruikt, die internationaal bekender is. De Elbe is een belangrijke rivier in Centraal-Europa en speelt een cruciale rol in de geografie en geschiedenis van de regio.

Advertisement